miércoles, 24 de octubre de 2012

Èpica pels tres punts

Amb més patiment del que s’esperava, el FC Barcelona ha aconseguit la tercera victòria consecutiva a la Champions League, en un partit marcat pel futbol defensiu del rival. Els blaugrana han dominat el matx de dalt a baix, però s’han topat amb una teranyina defensiva que ha desarmat el seu futbol ofensiu durant molts minuts de l’encontre. Tot i això, els homes de Tito Vilanova han estat fidels al seu estil de joc i han rebut  el seu premi en el temps de descompte, amb un gol de Jordi Alba que els ha donat la victòria i ha significat culminar una remuntada que els ha posat amb un peu i mig a vuitens de final de la competició.
Curiosament, en els tretze partits que ha disputat el Barça fins el moment, Tito Vilanova ha fet tretze alineacions diferents. Avui les novetats a l’onze inicial blaugrana eren obligades per les baixes en defensa i per la sanció de dos partits a Busquets. Així, Tito Vilanova ha decidit, per fi, donar la titularitat a Marc Bartra que ha debutat de forma oficial aquesta temporada amb una actuació brillant.
El Barça s’ha fet amo i senyor de la pilota des del xiulet inicial amb un joc molt dinàmic i continues triangulacions per trencar la poblada defensa escocesa. La primera ocasió dels blaugrana ja s’ha produït als dos minuts de joc, gràcies a una passada interior d’Iniesta que Alexis ha rematat lleugerament desviada. El Celtic ha plantejat el partit amb un clàssic 4-5-1 i ben tancat al darrere per mirar de crear perill al contraatac. Això ha provocat que el Barça pogués desplegar el seu habitual futbol de toc i dominés el matx amb total comoditat.
Jordi Alba celebrant el gol de la victòria

El Celtic emmudeix el Camp Nou

Quan el partit semblava controlat i només dos minuts després que Bartra estigués a punt d’inaugurar el marcador, amb un cop de cap a passada de Messi, el Celtic s’ha avançat amb un gol en pròpia porteria de Mascherano. Els escocesos han penjat la pilota a l’àrea en un xut de falta i l’argentí ha rematat erròniament a la seva pròpia porteria. El gol ha provocat que els visitants agafessin embranzida, tot i que s’han topat amb una defensa blaugrana molt ben ordenada.
Amb tot, l’eufòria produïda pel gol s’ha anat diluint i els homes de Tito Vilanova han seguit tocant i tocant en el que s’ha convertit en un monòleg estèril i és que la teranyina defensiva escocesa inhabilitava la capacitat ofensiva blaugrana. Només Messi, amb dos xuts de falta, i Bartra amb un altre remat de cap, han portat perill a la porteria de Forster.

Iniesta dóna vida

Semblava que s’arribaria al descans amb el 0-1 al marcador, però ha aparegut Andrés Iniesta que, amb molt oportunisme, ha enviat la pilota al fons de la xarxa. El de Fuentealbilla, que ha marcat el seu primer gol de la temporada, ha aprofitat una pilota dins de l’àrea petita, després d’una jugada de tira línies, per tornar a posar el seu equip dins del partit.
A la represa, la tònica del partit ha estat la mateixa: els blaugrana portant la batuta del matx i el Celtic tancat al seu camp per mirar de sorprendre al contraatac. De fet, els escocesos aprofitaven al màxim les seves armes, tant el contraatac com les jugades a pilotada aturada, i en un córner han estat a punt d’avançar-se, però el remat de cap de Mulgrew ha sortit desviat.
El Barça ho seguia intentant però se seguia topant amb la defensa dels de Glasgow que no els deixava espais i els complicava molt la tasca ofensiva. Mica en mica, però, els blaugrana s’han anat acostant amb més perill a l’àrea visitant amb un Messi cada vegada més actiu. De fet, de les seves botes hagués pogut sortir el 2-1, quan ha aprofitat una bona passada de Pedro, a l’àrea petita, però el seu xut a boca de canó ha estat aturat magistralment per Forster.

La insistència tard o d’hora té el seu premi

Els minuts passaven i el marcador no es movia però els jugadors de Tito Vilanova, lluny de deixar-se emportar pel nerviosisme, han seguit fidels al seu estil de joc. La insistència havia de tenir el seu premi i les ocasions clares han començat a arribar. Primer Alexis, amb un remat de primeres que ha rebutjat el porter i després Messi, amb un remat de cap que Froster ha tret amb la punta dels dits, han estat a punt d’avançar els blaugrana.
El monòleg ha continuat els últims deu minuts de joc amb un atac i gol constant. Villa ha enviat una pilota al pal, ja en el minut 90, i quan ja semblava que s’arribaria al vestidor amb les taules al marcador, una centrada magnífica d’Adriano ha permès que Jordi Alba, amb un toc suau des del segon pal, enviés la pilota al fons de la porteria i posés fi a una resistència escocesa que ha estat a punt de fer volar dos punts del Camp Nou. Un gol ‘in extremis’ i marcat per la èpica que li serveix al Barça per sumar la tercera victòria consecutiva a la Champions, continuar líder de grup i posar un peu i mig als vuitens de final.
La fitxa tècnica
Barça: Valdés, Montoya, Bartra, Mascherano, Alba, Song, Xavi, Iniesta, Pedro (Tello, 73’) Messi i Alexis (Villa, 78’).
Celtic: Forster, Lustig, Wilson, Ambrose, Izaguirre, Mulgrew (Beram Kayal, 73’) Brown (Commons, 62’) Ledley, Wanyama, Samaras i Hooper.
Gols: 0-1: Mascherano (pp), 1-1: Iniesta (43’), 2-1: Jordi Alba (94’)
Àrbitre: Gianluca Rocchi (Itàlia). Ha ensenyat groga a Mascherano i Adriano.
Incidències: 67.000 espectadors al Camp Nou.