domingo, 21 de octubre de 2012

Partit boig

Partit boig com feia anys que no vivien els culers. Del que semblava una victòria plàcida del Barça s’ha passat a un partit que ha tingut de tot, fruit d’errades pròpies i decisions de Paradas Romero que han perjudicat l’equip de Tito Vilanova notablement.
Els primers vint minuts han estat de somni. Els blaugranes recordaven el millor Barça dels últims anys. El domini de la possessió sumat a la velocitat de circulació de pilota ha portat de bòlid els defenses del Depor, incapaços de fer res davant l’huracà culer.
Quan han despertat, els gallecs ja perdien per 0-3. Al minut 2, assistència de Cesc i definició de davanter centre de Jordi Alba. Cinc minuts més tard, obertura de Messi per Tello, retall de l’extrem dins l’àrea i gol per sota les cames d’Aranzubia. I passat el quart d’hora de joc, combinació entre Fàbregas i Messi amb canonada final de l’argentí al fons de la xarxa.
El Barça s'ha sobreposat als problemes
L’escenari era l’ideal per dosificar esforços després de l’aturada de seleccions i de cara al duel de Champions contra el Celtic. O això és el que pensaven tots els barcelonistes. Però, incomprensiblement, el Barça ha deixat de fer el que li havia anat tan bé i el Dépor ha retallat distàncies.
L’àrbitre ha assenyalat un penal inexistent de Mascherano a Riki (la falta, si ho era, s’ha produït fora l’àrea) i Pizzi no ha fallat des dels onze metres (1-3, 26’). L’equip de Vilanova, lluny de calmar-se, ha continuat perdent pilotes fàcils que originaven accions d’atac dels locals.
En un córner ha arribat el 2-3 (37’). Álex Bergantiños ha recollit la pilota a la frontal de l’àrea i ha engaltat un fort xut. L’obús anava centrat però Valdés, que ha intentat blocar la pilota enlloc de refusar-la, no ha estat capaç d’aturar-lo.
Semblava que el millor que podia passar era que l’àrbitre indiqués el camí a vestidors. Però Messi estava disposat a refer-se d’uns mals minuts abans del descans. El 10 blaugrana, que havia perdut la pilota en l’acció que ha originat el penal, ha rebut una assistència de Cesc i ha superat Aranzubia amb un xut creuat (2-4, 42’).
La bogeria ha continuat a la segona part. Tot just començar, Paradas Romero s’ha inventat una falta de Busquets. Pizzi s’ha encarregat de transformar-la amb un xut a l’escaire del pal que cobria Valdés, que podria haver fet alguna cosa més (3-4, 47’).
L’àrbitre, amb aires de protagonisme, ha expulsat Mascherano –ja ho va fer la temporada passada a Pamplona– tres minuts més tard en ensenyar-li una segona groga per una infracció que només ell ha vist. Tito ha tornat a escollir Adriano per formar la parella de centrals. El brasiler ha substituït Villa i poc després Pedro feia el mateix amb Tello.
Entremig dels canvis, Messi ha enviat al pal un llançament de falta i Pedro hauria pogut fer el cinquè però ha xutat fora. De nou Cesc, que ha completat un molt bon partit, ha estat qui ha habilitat el canari amb una passada a l’esquena de la defensa.
Mentre Vilanova apostava pel control amb el canvi de Xavi Per Fàbregas, Oltra ho ha fet per buscar l’empat amb l’entrada de Nelson Oliveira per passar a jugar amb dos davanters. L’objectiu del tècnic del Barça s’ha complert i els blaugranes han pausat el ritme del partit, conscients que amb inferioritat no els interessava l’intercanvi de cops.
No només això, sinó que Messi ha decidit deixar el partit pràcticament sentenciat. S’ha desfet de Marchena i ha encarat dos defenses del Dépor. Laure i Ze Castro han vist com l’argentí els portava cap a una banda i l’altra abans de fer el cinquè del Barça (76’).
Aquest cop sí que semblava un cop definitiu per al Deportivo, però el guió de l’enfrontament encara tenia una sorpresa amagada. Dos minuts després del hattrick de Messi, Jordi Alba s’ha marcat en pròpia porteria quan intentava refusar una centrada (4-5, 78’).
El Barça ha sabut patir en els últims minuts sense perdre els nervis. Tres punts més per als blaugranes , que continuen líders de la classificació i ara ja pensen en la Champions. Dimarts, sense els arbitratges de la lliga, reben el Celtic al Camp Nou.

El podi dels millors

1. Messi: alguns el volíem fer descansar però ha tornat a deixar clar perquè és el millor del món. Tres gols, una assistència i un pas més cap a la Pilota d’Or.
2. Cesc: el seu hattrick ha estat d’assistències, dos a Messi i una a Jordi Alba. Ha estat el soci preferit de l’argentí
3. Xavi: la seva entrada al partit tenia una única missió, controlar-lo. I ho ha complert en la mesura que ha pogut.

Fitxa tècnica

• Deportivo: Aranzubia; Laure, Ze Castro, Marchena, Ayoze; A.Bergantiños, A.Aguilar; Bruno (Nelson Oliveira, 60’), Valerón (Camuñas, 60’), Pizzi; Riki (Salomao, 78’).
  • FC Barcelona: Valdés; Montoya, Mascherano, A.Song, J.Alba; A.Iniesta, Sergio, Fàbregas (Xavi, 60’); Tello (Pedro, 55’), Messi i David Villa (Adriano, 53’).
  • Gols: 0-1, J. Alba (2’); 0-2, Tello (7’); 0-3, Messi (18’); 1-3, Pizzi, de penal (26’); 2-3, A. Bergantiños (37’); 2-4, Messi (43’); 3-4, Pizzi (47’); 3-5, Messi (76’); 4-5, Jordi Alba en pròpia porteria (78’)
  • Àrbitre: Paradas Romero (comitè andalús). Ha ensenyat targeta groga al local A. Bergantiños (39’), Ayoze (50’), Valerón (57’), Laure (60’), i als visitants Mascherano (20’), A. Iniesta (39’), Messi (84’). Ha expulsat Mascherano (49’) per doble amonestació.