domingo, 10 de febrero de 2013

L'Espanyol ja és més a prop d'Europa que del descens (0-4)

Héctor Moreno ha obert la llauna per a l'Espanyol (Foto: EFE)
Hèctor Moreno, en el primer gol
L'Espanyol de Javier Aguirre és així. No enamora, no és un exemple de generositat futbolística, però és efectiu. Ja és podria dir que, fins i tot, és fiable. És just el que havia promès el tècnic mexicà, tot i que podria començar a ser una mica més. Quin aficionat perico no se n'aniria a dormir més content que unes pasqües després de guanyar 0-4 al feu de l'Athletic Club?
Aquest diumenge, els blanc-i-blaus han anat a fer l'última visita al llegendari San Mamés, que l'any que ve serà substituït per un estadi nou, i n'han marxat amb la coberteria de plata sota l'aixella.
A la primera part no ho semblava. L'Espanyol ha sortit clarament a defensar-se, o adominar el partit des del darrere. El nois de Marcelo Bielsa han fet tota la feina i en alguns moments semblava que el primer gol, un hàbil cop de cap d'Héctor Moreno (28'), seria flor d'un dia tan aviat com els atacs que dirigia Ander Herrera donessin fructifiquessin per als locals.

Però aquest Athletic Club encara peca de tendresa -la defensa de circumstàncies amb els joves Laporte San José feia patir- i, quan els atacants no han rematat fora, s'han trobat un Kiko Casilla heròic. El jove porter s'ha guanyat la titularitat amb almenys mitja dotzena d'aturades de mèrit.
La segona part ha estat una altra cosa. Aguirre ha fet entrar Víctor Álvarez per Simao i ha semblat que ho feia expressament i no perquè el portugués tingués una targeta groga. El fet és que Álvarez ha revolucionat el partit en cinc minuts, amb les passades que han donat dos gols consecutius al seu equip. Un per a Víctor Sánchez (56') i l'altre per a Stuani (57'). L'exespanyolista Gorka ha quedat retratat en els dos.
L'Athletic Club ha quedat desfet i en podien haver caigut més. Velasco Carballo, bastant inflexible i molt targeter tota la tarda, s'ha menjat un penal clar d'Iturraspe Verdú (62'), però després sí ha assenyalat el de Laporte a Álvarez, que també ho era. Verdú l'ha transformat (74') en segona oportunitat després d'un primer refús de Gorka.
La primera victòria d'Aguirre com a visitant consolida l'Espanyol a la 13a posició amb 28 punts, a vuit del descens. La Lliga Europa la marca el Rayo amb 27. Es pot somiar?